Corona-aflysninger sender Høxbro i skrive-hi

Vivian Høxbro arbejder på en bog, som hun endnu ikke har indviet sit forlag i.


Kalenderen blev pludselig ryddet for Vivian Høxbro, da corona-krisen strammede til, og arrangementer blev aflyst på stribe.

Den kendte strikdesigner og underviser skulle have holdt flere foredrag i Jylland i marts. Et arrangement i Augustenborg, et i Brædstrup og to i Viborg, havde hun planlagt, så nu hober de bøger, hun havde regnet med at sælge, sig op i hjemmet i Stubbekøbing på Falster.

De forsvinder jo nok igen. Vi kommer jo da forhåbentlig ud på den anden side på et tidspunkt, lyder det fortrøstningsfuldt. Bøgerne fylder godt op i hjemmet, for hendes to historiske strikkebøger, “Strik danske stjernetrøjer” og Strikkebog – strik fra før og nu” vejer over et kilo hver.

– Det er jo lidt tåbeligt at lave så tunge bøger, man så skal slæbe på, i min alder, griner Vivian Høxbro, som er 74.

Hun har forlængst erklæret, at det nu er slut med historiske bøger, og i det hele taget havde hun ikke tænkt sig at skrive flere strikkebøger. Men jeg kan jo ikke lade være, erkender hun. Så hun har et bogprojekt at bruge tiden på, nu hvor hendes foredrag er aflyst. Det bliver en rigtig Vivian-bog, siger hun om projektet, som hun sammenligner med sin første bog “Dominostrik”. Den handler også om at strikke små dele sammen fremfor at slå 380 masker op og strikke lige op, forklarer hun. Indtil nu har hun ikke råbt højt om bogprojektet. Det er et privilegium, der er kommet med alderen, at hun kan gøre det i sit eget tempo, mener hun. Førhen ville jeg have henvendt mig til forlaget først, men nu har jeg valgt at lave det hele færdigt, før jeg viser det frem. Jeg gider ikke deadlines mere, og skulle forlaget nu ikke ville lege med, så gør det ikke så meget, for så har jeg leget godt, så længe jeg har arbejdet med bogen… Udover bogprojektet passer hun hjemmet og holder kontakt til andre strikkere gennem sociale medier,

– Vi med hus og have har jo altid nok at lave. Så jeg satser på ikke at blive alt for trist og især ikke syg.


I “Strik danske stjernetrøjer” nyfortolker Vivian Høxbro de traditionsrige såkaldte nattrøjer med stjernemønstre, som var stærkt populære for 200 år siden. Bogen indeholder afsnit om trøjernes og stikningens historie i Danmark, opskrifter på 11 færdige beklædningsgenstande og 200 mønstre og en vejledning til at lave sit eget design med dem.


Der er også mere end 200 mønstre og en fortælling om fortidens strikkeprojekter i “Strikkebog – strik fra før og nu,” som tager udgangspunkt i Danmarks første strikkebog fra 1845 udkom af skolebestyrerinde i Helsingør Sine Andresen. Bogen var trykt med gotiske bogstaver og uden illustrationer, men i Vivian Høxbros bog er nogle af dem strikket op i moderne garner og suppleret med diagrammer og nutidige forklaringer, Desuden har hun skabt en række nye opskrifter udfra mønstrene.

Hun er desuden forfatter til grundbogen “Politikens Strikke- og hæklebog, “Skyggestrik”, “Farveglad strik”, “Dominostrik” og “Strik ret i moduler”.