Månedens håndarbejdsgeni: Jonna sætter pædagogisk kunst på pindene

Jonna Balles bog har fået stor interesse fra medierne, og hun har holdt foredrag og workshops om vævestrik. Hun har dog været nødt til at takke nej til en del tilbud. – Jeg skal jo have tid og kræfter til at strikke, siger hun.

74-årige Jonna Balle tog Facebook med storm, da hun begyndte at dele billeder af sine vævestrikkede kreationer. Hendes bog får ros for at være både smuk og letforståelig.


Havde det ikke været for en diskosprolaps, var Jonna Balle måske aldrig blevet vævestrikker. Men da hun skulle holde sig i ro i syv uger efter en operation, købte hendes mand garn og opskrift til en trøje, han syntes så smuk ud. At den var vævestrikket var helt tilfældigt.

– Jeg asede og masede og fik det lært, men jeg syntes det var meget kompliceret med diagrammer fulde af krydser og alt muligt, fortæller hun.

Det tog flere år, før hun kastede sig ud i vævestrik igen, men da hun fik fat i nemmere mønstre, begyndte ideerne at stille sig i kø, og hun udviklede sin egen metode til at tegne mønstre, som tydeligt viste, hvordan det færdige resultat ville tage sig ud.

– Jeg tør ikke påstå, at jeg har opfundet det, for måske er der andre, der har lavet det samme. Men jeg har i hvert fald selv fundet en måde at formidle det på, siger Jonna Balle, som har stor erfaring i at formidle og forklare efter 30 år som socialpædagog.

Kunstudstilling og bogudgivelse

Hendes vævestrikkede trøjer har opnået bred anerkendelse. De har været udstillet af Greve Kunstforening, og da hun begyndte at vise dem frem på Facebook var responsen overvældende. Det væltede ikke alene ind med likes men også med ønsker om opskrifter på mønstrene.


Bogen har været et sandt familieprojekt. Jonna Balles søn, som er grafisk designer, har taget sig af det praktiske, og yngre familiemedlemmer har stået model.

Det blev først til noget, da Jonna Balles søn, Thomas, som er grafisk designer, insisterede. I samarbejde har de to udviklet bogen ”Jonnas trøjer” som kombinerer Jonna Balles kunstneriske evner med hendes evne til at formidle. Det er blevet bemærket i lektørudtalelsen til bibliotekerne:

“En rigtig flot strikkebog, der med sine fine, kontrastfyldte farvesammensætninger giver inspiration til at give sig i kast med vævestrik. Opskrifterne er lette at følge og teknikken i sig selv er enkel. Det er derfor muligt, at selv en forholdsvis nybegynder også kan følge opskrifterne. Der er dog god udfordring for den øvede strikker for eksempel i forhold til hættetrøjerne,” skriver Louise Urban Hansen, som har vurderet materialet.

Jonna Balles håb er, at bogen både giver folk glæde ved at genskabe hendes trøjer og bliver inspireret til selv at finde på.


Det ser kompliceret ud, men når man først har gennemskuet teknikken, er det pærelet, lover Jonna Balle.

– Det er spændende, hvor stor en forskel det kan gøre bare at skifte en farve ud. Og med den teknik, jeg bruger, kan man sagtens tegne sine egne mønstre, siger hun.

Hun oplever, at de fleste overvurderer sværhedsgraden i vævestrik.

– Når man først har gennemskuet det, er det pærelet, siger den 74-årige strikkekunstner.