Den nye bog ‘Strik & plantefarvning‘ af Signe Siemsen er lige noget for dig, hvis du gerne vil i gang med selv at farve garn og bagefter strikke smukt tøj af garn, du selv har farvet.

Bogen har et lækkert tekstilt omslag, der allerede der fortæller dig, at her har du noget særligt i hænderne. Den indleder med en fortælling om plantefarvning og om det at plukke og farve med vilde planter. Du kan også plantefarve med børn, og forfatter Signe Siemsen fortæller om flere måder, hvorpå du kan have børnene med i farveprocessen.

Herefter følger et kapitel om materialer, hvor Signe Siemsen også gennemgår de forskellige garnkvaliteter og giver sine anbefalinger.

Før du går i gang med at farve garnet, skal garnet oftest også bejdes, og forfatteren giver dig i bogen forskellige vejledninger til, hvordan du kan bejdse dit garn.

Farv med madvarer

Så er det blevet tid til at farve! Vidste du, at du også kan finde farvematerialer hjemme i dit eget køkken? Madvarer som fx løg og avokado kan du bruge til at farve med. Og du kan også farve med te. Signe Siemens giver dig en grundig guide i, hvordan du kan farve med disse materialer.

Og så er det ellers tid til at komme ud i naturen og finde farvematerialer. I bogen kan du læse, hvordan du farver med fx birkeblade, men også valnøddeskaller og krap. Og hvis du er glad for farven blå, bliver du heller ikke snydt, for der er også et afsnit om at farve med indigo. Det er spændende at farve med indigo! Men det gøres på en lidt andet måde end de andre farvematerialer, så det kræver en anden forberedelse. Til gengæld kan det give rigtig flotte resultater, så du må bestemt ikke lade dig skræmme af, at det foregår anderledes.

Er du også blevet bidt af ‘speckled’ garn? Altså garn med små prikker eller pletter, om man vil. Så er der er også noget for dig i denne farvebog. Farvekapitlet slutter nemlig af med en vejledning til, hvordan du kan lave de såkaldte ‘speckles’ på garnet – også ved hjælp af plantefarvning. Og det kan give rigtig flotte resultater!

Efter den grundige vejledning i, hvordan du selv kan farve dit garn, er det blevet tid til at strikke. Bogen indeholder 10 opskrifter på smukt strik, du selv kan skabe af dit farvede garn. Her på redaktionen har vi fx. forelsket os i den elegante Tåge Nederdel og Min Søhalsedisse. Det er selvfølgelig også muligt at strikke opskrifterne i garn, som du ikke selv har farvet.


Vi har faktisk også tidligere skrevet om det gamle håndværk, som plantefarvning jo er.
Det kan du læse om lige her:

Læs mere om plantefarvning

Strik & plantefarvning – Uld, krap og grønne blade
Af Signe Siemsen
160 sider
Turbine Forlaget
Udkommet i juni 2022