Nyt design-selv-værktøj sætter strikkeren fri

Kender du det med at finde en opskrift på en flot sweater, hvor halsen ikke er helt rigtig? Eller hvor du gerne vil strikke med en anden strikkefasthed, end opskriften er beregnet til? Løsningen har Kira og Agnes, kvinderne bag det nye design-selv-værktøj AlmaKnit. Her bliver du som strikker sat fri til at bygge dit eget design tilpasset egne mål – helt uden at skulle have lommeregneren frem.


Det lyder næsten for godt til at være sandt, men den er god nok: Med AlmaKnit har de to strikkere og matematikere, Kira og Agnes, gjort alt det hårde arbejde for os. Som strikker skal du blot vælge, hvilke designfeatures du foretrækker, og indtaste dine mål og din strikkefasthed i det garn, du vil strikke i. Bum – så har du din skræddersyede opskrift! Det var jeg nødt til at høre mere om, så på en varm forårsdag tog jeg kontakt til de to iværksættere for at blive klogere på deres innovative design-selv-værktøj.

Hvordan vil I beskrive AlmaKnit for læsere, der ikke kender jer?

AlmaKnit står bag en ny og noget anderledes måde at lave strikkeopskrifter på. Helt kort kan man sige: Du designer, vi beregner. Det betyder, at du hos AlmaKnit selv designer din strik. Du sammensætter dit design, som byggede du med klodser: Du vælger bærestykke, krave, ærmer, kanter osv. Opskriften beregner vi til dine mål og til dit garn. På den måde vil vi gerne sætte strikkeren fri til selv at bestemme, men samtidig være tryg ved at vide, at det ender med et rigtig godt resultat.

Men vi lader ikke kun strikkeren bestemme selv: Vi frigør dem også fra at skulle ramme en specifik strikkefasthed eller skulle vælge et bestemt garn. Du angiver nemlig selv den strikkefasthed, du har i det garn, du har tænkt dig at strikke i.

Vi synes både strikkeren og garnet fortjener at komme i forgrunden, og vi tror på, at der er masser af strikkere, som selv har designideer, men måske bare ikke tid til, mod på eller lyst til at bygge et design op helt fra bunden. Det vil vi gerne hjælpe dem med.

Hvor kommer navnet AlmaKnit fra?

Vi har ladet os inspirere af hønsestrikkens moder, Kirsten Alma Hofstatter. I 70’erne gjorde hun op med de stramme strikketraditoner og normer: Man skulle følge opskriften, og der skulle strikkes i dét og dét garn. Kirsten var en pioner, idet hun viste folk, at det kunne de jo ærligt talt selv bestemme. Kirsten brød med de snævre strikkenormer og gjorde strik meget mere tilgængeligt. Dertil var der også et feministisk budskab, som ikke rigtig lader sig skjule i mange af hendes mønstre.

Vi håber at kunne følge i Kirstens fodspor ved at sætte strikkeren endnu mere fri. Fri til selv at vælge, hvor der skal være en flæse, om der skal være ballonærmer, og ikke mindst fri til selv at vælge garnet. Vi synes, der skal være plads til både at strikke specifikke design og til at lave sit eget. Vi har derfor som et lille kip med hatten taget Kirstens mellemnavn, Alma. At det så passer som fod i hose med ALgoritmer og MAtematik – som er det fagområde, vi begge har vores rødder i, og som vi også trækker utrolig meget på i opbygningen af vores program – ja, det er jo bare helt perfekt.

Hvordan spiller jeres matematiske og teknisk baggrund sammen med strikdesign?

Vi har kunnet udnytte vores baggrund til at bygge et solidt matematisk fundament for programmet. Der er nemlig utroligt meget matematik i strikdesign for at få alle maskerne til at gå op. Ikke mindst når det skal gøres dynamisk for forskellige strikkefastheder, mål og design. Desuden har vi begge både gennem studie og i tidligere jobs været vant til at programmere i forskellige sprog. Det har givet os en kombination af viden om og mod på at kaste os ud i det ret store og teknisk udfordrende univers, vi nu bruger al vores tid i.

Vi har skullet lære en masse nyt om it-arkitektur og infrastruktur. Ja, bare det at vælge, hvilket programmeringssprog vi skulle benytte, har været noget, vi skulle lære, men det har ikke været så fremmed for os. Designet lader vi være op til strikkerne, men vi skal med vores program nok sørge for, at det bliver til en god, sammenhængende og letforståelig opskrift.

AlmaKnit er støttet af Innovationsfonden. Hvad har det betydet for jer?

Alting. Det at udvikle et så omfattende program med så mange kombinationsmuligheder er en kæmpe stor og enormt tidskrævende opgave. Selvom vi gerne ville lægge fritid og opsparing i projektet, var det ikke muligt for os at tage et år uden løn ud af kalenderen sådan uden videre. Det har Innovationsfonden kunnet give os – tid.

Hvad byder fremtiden for AlmaKnit på? Kan vi se frem til nye designfeatures?

Vi har masser af gode ideer og planer i støbeskeen, når det kommer til nye features. V-halsen er det næste, der sker. Den skal i test her i foråret, og vi håber at kunne slippe den fri allerede til sommer. I den forbindelse tænker vi også at tilføje muligheden for en dybere såkaldt scoop neck.

Alternative kanter til krave, ærmer og krop er også på planen. Vi vil gerne lave i-cord, ombukket glatstrik og flæser. Vi har selvfølgelig også endnu større projekter på tapetet, f.eks. runde bærestykker og mønsterstrik. Kun tiden sætter grænser.