Plantefarvning

Plantefarver

Om sommeren forvandler den danske natur sig til et sandt skatkammer af naturlige farvematerialer, som du kan farve dit eget garn med. Men hvor begynder man, hvis man aldrig har plantefarvet før? Det guider forfatter Sofie Meedom dig igennem i den smukke bog “Plantefarver”.


De fleste af os oplever, at lysten til at strikke svinder, i takt med at temperaturerne stiger. Betyder det, at vi går tre måneder med garn-abstinenser og urolige hænder i møde? Nej, selvfølgelig ikke – men det kan kræve lidt fantasi at holde strikkegejsten oppe, når det er for varmt til at sidde med tykke sweatre på skødet. Heldigvis er sommeren det perfekte tidspunkt at udforske en anden garn-relateret hobby: plantefarvning.

En nem guide til et gammelt håndværk

Plantefarvning er kort sagt farvning af uld eller andre tekstilfibre med planteudtræk. Det er et gammelt håndværk, der ikke har ændret sig ret meget gennem tiden. Måske netop derfor har plantefarvning ry for at være vanskeligt og noget, der kræver stor erfaring for at få et godt resultat. Men sådan behøver det ikke være.

I Sofie Meedoms smukke bog “Plantefarver” får du en praktisk guide, der ikke bare tager dig ved hånden i køkkenet, når garnet skal farves, men også i naturen, når planterne skal indsamles. Du bliver hjulpet godt i gang med plantefarvning på en enkel og overskuelig måde med korte trin for trin-beskrivelser og 32 forslag til planter, du kan begynde med. Heraf er langt størstedelen almindelige og nemme at finde i den danske natur.


Tjørn

Planter, planter og atter planter

“Det starter med lange ture i naturen. Glæden ved at lede efter og finde farveplanterne – og magien, når du senere løfter garnet op fra gryden efter et farvebad med en helt ny plante.” Sådan begynder “Plantefarver”. Allerede med de første ord slås det fast, at taler man om plantefarvning, er der én ting, man ikke kommer udenom: planterne, selve farvematerialet.

Er du ligeså grøn i planternes verden, som jeg er, kan selve planteindsamlingen virke som lidt af et benspænd. Men bare rolig: Foruden at give forslag til, hvilke planter der er gode at begynde med, bliver det også beskrevet, hvor den enkelte plante kan findes, hvornår den kan indsamles, og hvordan den anvendes.

Sofie Meedom har lavet 8-16 farveprøver med hver af bogens 32 planter, der ikke bare illustrerer, hvilken farve du kan forvente at få med den pågældende plante: Prøverne giver også en indikation af, hvilke nuancer du kan få, hvis du fx farver med bær frem for blade, blødt vand frem for hårdt vand eller hanrakler frem for hunrakler. Vidste du fx, at lyng både kan give rosa, gule, orange og brune nuancer alt efter, hvilke dele af planten der farves med, hvor hårdt vandet i farvebadet er, og hvordan garnet bejdses?


Alle garnprøverne er farvet med lyng, men er bejdset forskelligt og farvet med forskellige dele af planten og vand med forskellig pH-værdi. Læs, hvordan den enkelte prøve er farvet på s. 95.

Alle regnbuens farver

Noget af det mest charmerende ved plantefarvning er, at det er uforudsigeligt. Selvom man kender fremgangsmåden, kan man aldrig vide helt præcis, hvad udfaldet bliver. Der vil altid være forskellige forhold, der påvirker det færdige farveresultatet, fx vandets hårdhed, hvornår plantematerialet er blevet indsamlet, og hvilke dele af planten der bruges.

Det siger sig selv, at garnet, der farves på, også har betydning for det endelige resultat. Farver du på gråt eller brunt garn, får du helt andre resultater, end hvis du farver på hvidt. Men også her hjælper “Plantefarver” dig godt på vej: Bogen indeholder nemlig flere farvetavler, bl.a. en, der viser, hvilke resultater man kan forvente, hvis man farver en bestemt farve på garner med forskellige grå eller brune nuancer.

Farveprøver farvet i samme farvebad, men på vidt forskellige garnkvaliteter, viser desuden, at ikke alle garner optager farven på samme måde, fx giver superwash-behandlet uld og strømpegarn med nylon klarere farver end nonsuperwash uld. Når man vælger garn til plantefarvning, er det værd at have for øje.

Får man på trods af den grundige guide alligevel en farve, man ikke kan lide, kan man korrigere den efterfølgende, fx ved overfarvning med de naturlige farvestoffer kochenille, krap, indigo eller blåtræ, som købes tørret. Overfarvning kan også bruges bevidst til at skabe farver, der ellers er svære at opnå, som grøn. Også her illustrerer Sofie Meedom de forskellige muligheder med overskuelige farvetavler, som efter min mening er en af bogens helt store genistreger. For det er her regnbuen virkelig folder sig ud.


Sådan gør du

Opskrifterne bringes efter aftale med forfatter Sofie Meedom.

 

Opret et medlemskab her for at få adgang til opskriften.

Er du allerede medlem og ser dette, log da blot ind på din konto og vend tilbage til siden.

 


Plantefarver – En guide til farvning af garn med naturens egne farver
Af Sofie Meedom
175 sider
Forlaget Vingefang
Udkommet i juni 2017