Restegarn: 10 ideer til, hvad du kan bruge det til

Enlige fed, halve garnnøgler og de der små dunter, der er alt for fine til at smide ud. Man skal ikke strikke eller hækle ret længe for at akkumulere en god portion restegarn. Men hvad skal man bruge det til?


Sweatre, veste og huer til de mindste kræver sjældent ret meget garn, men har man ikke en lille i familien – eller har man bare ikke lyst til at strikke endnu en babykyse – er det straks sværere at finde ud af, hvad man skal stille op med restegarnet.

Jeg har bladret i bogklubbens hækle- og strikkebøger og fundet 10 bøger med opskrifter på gode resteprojekter, du selv kan få glæde af.

1. Sweater i restegarn

De sidste par år har dygtige damer som Lærke Bagger og Stine Hoelgaard introduceret os til det ultimative resteprojekt: spraglede sweatre strikket i alskens restegarn. Selvom de ser komplicerede ud, er en opskrift på en god basissweater, en stor bunke restegarn og lidt tålmodighed alt du skal bruge for at lave dit helt eget take på den populære sweater. Vil du gerne have lidt mere at støtte dig op af, er Rub og stub din ven.

2. Pulsvarmere

De små pulsvarmere i strikkebogen Vanter fra Letland kræver kun ganske lidt uldgarn. Et halvt nøgle i bundfarven og ganske få gram af mønsterfarverne er rigeligt. Og hvorfor ikke forkæle dig selv med et par af bogens mange vanter eller halvvanter, hvis du har større rester?

3. Pandebånd

Det kan være svært at finde et lille projekt til sine mohairrester, men i Moderne broderi på strik og tøj finder du et fint, strikket pandebånd, der bruger en tynd følgetråd til at skabe et tykt og blødt pandebånd med et luksuriøst udtryk.

4. Hue

Hvis du har et enligt nøgle uldgarn liggende, har du måske nok til en lille dame- eller herrehue. Og dem er der masser af i KlompeLOMPE strikkefest. Her er alt fra moderne huer med leopardmønster, glimmer og mohair til de mere traditionelle af slagsen med strukturer og flerfarvemønstre.

5. Sokker i restegarn

På det sidste har strikkede sokker nærmest ikke været til at komme udenom. Er man en af dem, der er hoppet med på vognen – eller har man allerede strikket sokker i flere år – har man formentlig adskillige rester af strømpegarn liggende. Med disse rester kan man give det næste par sokker hæl, tå og rib i en kontrastfarve, eller man kan lave et helt par kun i rester. Det er jo nærmest som at få et par gratis sokker! Har du ikke allerede en god basisopskrift på strikkede strømper, er der hjælp at hente i Lene Randorffs nye bog Strik en hæl og strik en tå.

6. Kopvarmer

De stribede kopvarmere i strikkebogen Harry Potter – Magi på pindene er et lille, overskueligt projekt. Så lille, at man kan lave 6-8 kopvarmere, hvis man har et helt nøgle af bundfarven. I bogen har kopvarmerene Hogwarts’ kollegiefarver, men ved et resteprojekt vil det være oplagt at lave striber i andre, og måske endda endnu flere, farver.

7. Klud

Klude bruger sjældent mere end et enkelt nøgle bomuldsgarn, men har du mange bomuldsrester er Vores yndlingsklude ekstra god at have ved hånden. Hvad enten du er hækler eller strikker, er her rig mulighed for at få opbrugt enlige nøgler eller sætte to eller flere rester sammen til farverige striber. Ja, der er endda en strikket klud, der er designet til at opbruge de der helt små stumper, som kan være fristende bare at smide ud. Og har du ikke nok til en hel klud, kan du med bare 3 g gøre noget godt for miljøet og hækle dine egne genanvendelige rondeller.

8. Amigurumi

Amigurumi er ikke nødvendigvis ensbetydende med krammedyr, men kan også pynte rundtom i hjemmet. Det beviser innovative designere som Vanessa Mooncie. Hendes bog Hæklede fugle er fyldt med opskrifter på fugle, der er så livagtige, at de næsten ser udstoppede ud ved første øjekast. Især småfuglene, som den lille musvit, passer perfekt til restegarnet.

9. Køleskabsmagneter

I Twinkie Chan’s hæklede lækkerier til boligen er der flere sjove og anderledes projekter, som kun kræver små rester i forskellige farver. Min favorit er de søde køleskabsmagneter, der er inspireret af dagligvarer som broccoli, æg og brød. Magneterne – og i øvrigt også bogens andre småprojekter – er perfekte til at få bugt med de helt små rester, da der oplyses, hvor mange meter af den enkelte farve du skal bruge.

10. Julepynt

Passer hæklede fugle og sjove køleskabsmagneter ikke ind i dit hjem, er klassisk nordisk julepynt måske mere din kop te. Og her er heldigvis rigeligt med småprojekter at vælge mellem, både for strikkeren og for hækleren. Med Thea Rytters spritnye bog Strikket julepynt kan strikkeren pynte juletræet med restegarn, mens Heidi B. Johannesen og Pia H. H. Johannesens Hæklet nordisk julepynt er et must for den juleglade hækler.