Derudover deler hollandske Studio Koekoek deres anbefalinger til de bedste punch needle-materialer – du kan blandt andet læse, hvordan du både kan bruge broderigarn, bomuldsgarn og uld til punch needling. Og du kan også finde en trin for trin-guide til at komme i gang med dine egne punch needle-projekter. Og til sidst vil du få svar på nogle af de oftest stillede spørgsmål, så du kan få opklaret nogle af de mest almindelige problemer med punch needling.

Denne artikel er baseret på og oversat fra et blogindlæg fra Studio Koekoeks hjemmeside (se her). På deres blog finder du desuden endnu mere inspiration og gode guides til punch needling og meget andet.

Disse materialer skal du bruge til dit punch needle-projekt

Punch Needle-nål

Der findes mange forskellige punch needle-nåle. Hos Studio Koekoek sælger de tre forskellige slags, hvoraf vi har to af dem i vores shop:

Punch needle-sæt med 3 nålestørrelser

Disse sæt indeholder tre nåle i tre forskellige størrelse. På denne måde kan du kombinere broderigarn med mellemtykt uld (såsom Studio Koekoeks Lanita wool, som følger med i de kits, vi har i shoppen). Til denne nåletype anbefaler de ”Ecological Linen Punch Fabric”, som også er med i kittet.
Dette nålesæt er deres anbefaling, hvis du godt kan lide at variere tykkelsen af det garn, du bruger, samt længden på løkkerne.

Justérbar punch needle

Den justérbar punch needle-nål fungerer godt til garn af enten bomuld eller uld i op til 3,8 mm tykkelse. Nålen kan justeres i syv forskellige længder (1-5 cm), så du let kan lege med hvor høje, du vil have dine løkker. Denne er nål er perfekt, hvis du gerne vil variere løkkernes højde, og hvis du foretrækker at arbejde med tykkere garn.

Luksus punch needle i træ

Denne luksuriøse punch needle har et ergonomisk håndtag i træ, og den er perfekt, hvis du skal arbejde på større overflader. Den er lavet af birketræ fra Storbritannien, og den leveres i en smart opbevaringspose af bomuld. Dette er en ret tyk punch needle, der kan bruges sammen med garn op til 4 mm tykt – for eksempel Studio Koekoeks ”Gordita Ecological Wool.”

Denne luksuriøse punch needle fører vi desværre ikke i sortimentet – endnu… 😉

📷 Studio Koekoek

Broderiring eller ramme

Hos Studio Koekoek foretrækker de at arbejde med broderiringe i størrelser mellem 15-20 cm i diameter til mindre projekter. Det er nemlig lettere at holde dit stof fastspændt i en mindre ring. Når man bruger en broderiring i træ anbefaler de desuden, at du bruger skråbånd for at sikre, at stoffet ikke glider.

Til større projekter kan du bruge quilteringe i størrelserne 35 cm, 45 cm eller 53 cm i diameter. Quilteringene er 2 cm tykke, hvilket holder endnu bedre fast på stoffet.

Du kan også fiksere stoffet på en kanvasramme af træ med en sømpistol.

Broderigarn eller strikkegarn

Punch needling kan laves med både broderigarn og strikkegarn af både bomuld og uld. Tykkelsen på garnet afhænger af størrelsen på nålen. Der findes nåle, der egne sig rigtig godt til broderigarn, eksemelvis fra Clover (se den her). I vores sortiment har vi indtil videre kun dem, der er gode til strikkegarn i uld og/eller bomuld.

Til den justérbare nål eller den ergonomiske trænål kan du bruge tykkere garn – op til 4-5 mm tykt. Studio Koekoek bruger både deres Lanita– og Gordita-garn til disse nåle.

Stof til punch needling

Enhver punch needle-nål har forskellig tykkelse, og derfor er det vigtigt at matche nålen med det rette stof. Studio Koekoek har testet over 50 forskellige typer stof for at finde de bedste matches til deres forskellige nåle. Hvis et stof er vævet for åbent i forhold til nålen, vil løkkerne ikke blive så godt siddende. Og hvis stoffet er vævet for stramt, skal du trykke meget hårdt, for at få nålen igennem, hvilket både kan resultere i skader i din hånd og i stoffet. Så et sted midt i mellem er vejen frem.

Hos Studio Koekoek finder du forskellige typer af stof til dine punch needle-projekter:

Til sættet med de tre forskellige nålestørrelser anbefalder de deres ”Punch needle linen”. Det er et skønt materiale, der er blødt at holde ved og samtidig meget slidstærkt. Som et alternativ anbefaler de deres ”Extrafine ecological monk’s cloth” eller ”Fine 13 count monk’s cloth fabric”.

Til punch needle-sættet med den justerbare nål anbefaler de deres ”7,5 Monk’s Cloth” eller deres ”Ecological jute”.

Punch needle-mønstre

Når man er begynder, kan det være en god idé at starte med enkle former. Runde eller geometriske former er de letteste at begynde med. Du kan enten tegne dit eget design direkte på stoffet, eller du kan overføre ét af Studio Koekoeks flotte designs til stoffet. Så snart du er ved at have styr på teknikken, kan du udforske mere avancerede mønstre.

Overføringsblyant eller karbonpapir?

Når du skal lave et punch needle-projekt, er du nødt til at overføre dit mønster eller design til stoffet.

Hvis du arbejder med lærred, er det bedst at bruge en blyant, der kan udviskes med vand, når du er færdig.

På både hør og lærred kan du også vælge at bruge karbonpapir.

Når du arbejder på jute, vil du ende med at dække hele stoffet med dine løkker. Derfor kan du sagtens tegne dit design på stoffet med en tusch.

Punch needle-tråder

For at få trådet din punch needle-nål med garn, er særlige trådere som disse helt uundværlige.

Når du køber en punch needle-nål (eller et sæt) fra Studio Koekoek, følger der en tråder med, men nogle gange kan disse gå i stykker – f.eks. hvis du forsøger at trække for tykt garn gennem dine nål. Hos Studio Koekoek kan du købe ekstra trådere, hvis det skulle blive nødvendigt.

Broderisaks

En broderisaks er uundværlig til dit arbejde med punch needle, da du bruger den til at klippe alle løse ender.

Valgfrit: Skråbånd eller stofbånd

Når du bruger en broderiring som ramme til dit punch needle-projekt, anbefaler de fra Studio Koekoek, at du bruger skråbånd eller en anden form for stofstrimler til at sørge for, at dit stof er helt spændt fast. Længere nede finder du en guide til, hvordan du gør.

Valgfrit: Garnholder

For at lave smukke ensartede løkker, er det vigtigt, at dit garn ikke bliver spændt ud, og at du kan trække i det uden modstand. Ellers risikerer du, at løkkerne bliver hevet op, mens du arbejder. Sørg derfor for at holde øje med garnet, mens du arbejder, og sikr dig, at det ikke filtrer.

Særligt når du arbejder med tykkere garn, kan den garnholder være et smart redskab til at sikre, at din garnnøgle kan dreje nemt, mens du laver dine sting.

Sådan overfører du dit mønster eller design til dit stof

De forskellige trin herunder forklarer, hvordan du let overfører dit design eller mønster til dit stof. Studio Koekoek bruger deres kridtblyanter, som kan slettes med vand. Afhængigt af projektet gør jeg brug af  Sewline-blyanterne (som kan findes her i sort og hvid) eller en tusch.

Trin 1

Med tape sætter du dit mønster fast på et vindue eller et lysbord. Studio Koekoek bruger Washi Tape, som er noget, der er superlet at fjerne igen.

Trin 2

Centrér dit stof, som du skal bruge til dit punch needle-projekt, oven over mønstret, og sæte også dette fast med tape.

Trin 3

Tegn mønstret med dit blyant. Brug en farve, der er let at se på dit stof.

Jeg bruger her en tyk tusch, da det ellers ikke kan ses på billedet 😁

Som alternativ kan du også bruge karbonpapir til at overføre dit design. Hvis du gør dette, skal du da lægge karbonpapiret mellem dit stof og dit mønster, hvorefter du tegner mønstret op med en blyant. Karbonpapiret vil dermed efterlade en kopi af mønstret på dit stof. Dette kan ikke vaskes af, så du skal være opmærksom på at få dækket linjerne med dit arbejde.

Sådan forbereder du din broderiring til punch needle

For at få det flotteste resultat på dit punch needle-projekt, er det vigtigt, at stoffet sidder meget stramt i din broderiring. Det er lettest at få dit stof til at sidde helt stramt i mindre broderiring – Studio Koekoek foretrækker en ring på ca. 15 cm i diameter. Hvis du skal arbejde på et større projekt, anbefaler de, at du bruger en quiltering. Quilteringe er 2 cm tykke, og dermed holder de bedre fast i dit stof. Til meget store projekter anbefaler de, at du monterer dit stof på en træramme med en sømpistol.

Guiden her viser, hvordan du klargør din broderiring og får dit stof til at sidde helt stramt i en broderiring af træ.

Trin 1

Tag et par meter af skråbånd eller andre stofstrimler, som er ca 2 cm brede. Vikl strimlerne rundt om den inderste broderiring.

Trin 2

Fortsæt indtil hele ringen er dækket.

Trin 3

Læg nu dit punch needle-stof oven over den inderste ring. Derefter placerer du den yderste ring oven på dit stof.

Trin 4

Skru på låsen, indtil stoffet sidder fuldstændigt fastspændt. Du kan eventuelt bruge en skruetrækker til at stramme til, hvis det gør ondt i fingrene.

Sådan tråder du en punch needle-nål

For at få dit garn ind i din punch needle-nål, skal du bruge en tråder. Guiden herunder forklarer, hvordan du med hjælp af en tråder får dit garn til at glide ubesværet gennem din nål.

Trin 1

Stik din nåletråder ind i nålen fra den spidse ende – altså den ende, der skal trykkes gennem stoffet.

Trin 2

Træk dit garn gennem tråderen, når den kommer ud i toppen af din punch needle-nål.

Trin 3

Træk din nåletråder gennem nålen til spidsen. Garnet går nu igennem den store del af din punch needle-nål, som du kan se på billedet.

Trin 4

Du skal nu tråde dit garn gennem det lille hul i nålespidsen (nåleøjet). Først trækker du din tråder gennem nåleøjet og putter dit garn ind i tråderen.

Trin 5

Træk tråderen igennem. Dette vil få dit garn til at gå igennem nåleøjet. Træk forsigtet, da tråderen kan knække, hvis du forsøger at tråde din nål med for tykt garn.

Trin 6

Voila. Sådan ser din nål ud, når den er trådet.

Sådan laver du du punch needle: Trin-for-trin-instruktioner

Når du har forberedt din broderiramme og dit stof, er du klar til at komme i gang med det sjove arbejde: At punch needle! Juhuu! Herunder finder du trin-for-trin-instruktioner til, hvordan du kommer i gang.

Studio Koekoek anbefaler, at du starter med brodere formernes kanter med samme farve, som området skal have, og derefter udfylder formen i en spiral, hvor du langsomt bevæger dig ind mod midten. For at sikre, at løkkerne på modsatte side har nok fylde, skal du sørge for at stikke nålen ned lige ved siden af tråden fra rækken ved siden af. Fortsæt med at punche, indtil et område er fyldt ud.

Trin 1

Tryk punch needle-nålen lige ned gennem stoffet, indtil nålen ikke kan komme længere. Det er vigtigt at nåleøjet vender mod bagsiden af nålen, når du skal bevæge dig fremad.

Trin 2

Træk langsomt nålen op, og stop så snart nålespidsen er fri af stoffet. Du må ikke løfte nålen for højt op over stoffet, da du kan komme til at trække løkken ud. I stedet skal du lade nålespidsen glide hen over stoffet til der, hvor næste løkke skal laves. Stingene skal cirka have en bredde, der svarer til nålens tykkelse.

Trin 3

Gentag nu denne bevægelse: tryk nålen ned gennem stoffet, løft nålen igen, lad spidsen glide hen over overfladen, og gentag. Og det er faktisk alt, der skal til for at lave punch needle!

Når du kommer til et hjørne, lader du nålen være stukket gennem stoffet, stopper, roterer broderiringen, og så fortsætter du på den nye linje. Dette gør, at du altid vil arbejde fra venstre til højre (for venstrehåndede: fra højre til venstre)

Trin 4

Når du er færdig med tråden, trykker du nålen med tråden ned på siden med løkkerne. Klip garnet af i den samme højde som løkkerne, og træk så din nål op.

Trin 5

Når du er færdig med en farve, så ”hæftes” den ende af garnet, hvor du startede. Du kan bruge en almindelig broderinål til at trække tråden om på siden med løkkerne.

Hvis enden er for kort til at tråde en broderinål, kan du gøre det manuelt: Hold enden i den ene hånd mens du kigger på løkke-siden og forsigtigt trækker i enden, indtil du kan se, hvilken løkke, din ende er forbundet med. Træk så forsigtigt løkken ud, så enden dukker op på løkke-siden af stoffet, og klip enden af i samme højde som løkkerne.

Trin 6

Ryd op på løkke-siden af dit projekt: klip alle løse ender af i samme højde som løkkerne.

Det kan være, at linjerne ikke ser fuldstændig lige ud. Det er helt normalt! Forsigtigt kan du skubbe og trække lidt i dine løkker, så de kommer på plads. Studio Koekoek anbefaler at bruge en tandstikker eller lignende til at gøre dette.

Sådan færdiggør du dit punch needle-projekt

Hvis du vil bruge din broderiramme som projektets ramme til ophængning, kan du montere arbejdet på samme måde, som hvis det var et korsstingsprojekt eller lignende. Du kan eventuelt finde en guide til det her.

Du kan også bruge dit arbejde som et pudebetræk eller en taske. Hvis du vil vende løkkesiden af dit punch needle-projekt udad, anbefaler Studio Koekoek, at du monterer noget vlieseline eller lignende på bagsiden af broderiet (siden med de flade sting).

God fornøjelse med dit næste projekt 😍