Krea Deluxe er et dansk firma, der producerer og sælger bæredygtigt og økologisk garn samt strikke- og hækleopskrifter, der passer til. Krea Deluxe blev stiftet i 2015 af de to søstre Heidi B. Johannesen og Pia H.H. Johannesen.

De har meget forskellige baggrunde: Pia er uddannet folkeskolelærer og multimediedesigner. Derudover har hun været på højskoler, hvor håndarbejdet var i centrum. Heidi har derimod en baggrund indenfor salg og marketing, og hun nåede at være i telebranchen i 18 år, inden hun sammen med sin søster kastede sig ud i at opstarte Krea Deluxe.

Fælles for dem er, at de altid har været interesseret i garn og håndarbejde, og den kreative skaberlyst trænger sig konstant på. Hos Krea Deluxe kan du finde silkemohair, bomuldsgarn, merinould og glimmergarn i mange skønne farver, der er særligt udvalgte til, at de kan sammensættes på kryds og tværs.

Pia og Heidi har også udgivet flere bøger med hækleopskrifter, senest Klassisk hæklet julepynt. Derudover laver de hvert år en ”Årets julefigur”, som i 2021 er i nisseparret, der også kan findes i Klassisk hæklet julepynt.

📷 Krea Deluxe

Samarbejdet

”Vi kommer med nogle vidt forskellige kompetencer. Og det har bare vist sig at være hamrende heldigt, da vi valgte at starte et firma, der producerer økologisk og bæredygtigt garn og designs, der passer til. Og selvom vi selvfølgelig samarbejder om forretningen og tager fælles beslutninger om visionerne og idéerne, så stoler vi 100% på hinandens specifikke evner. Vi passer hvert vores kompetenceområde, og vi har stor respekt for at dét, den ene ikke ved noget om, har den anden styr på. Vi kan godt udfordre hinanden, men vi har samtidig så meget tillid til hinandens viden og evner, at vi ikke går ind på hinandens områder.”

📷 Krea Deluxe

Visionerne

”Det er lysten og kreativiteten, der driver værket – og mangler vi en bestemt type garn til et projekt, vi drømmer om, så kaster vi os over at udvikle det helt rigtige produkt. Vi producerer det garn, vi mangler til de designs, vi gerne vil lave. Så det kommer altid i lidt omvendt rækkefølge.”

”Når vi vil udvikle noget garn, så skal det være noget, der ikke er på markedet i forvejen. For det første skal det være bæredygtigt, og hvis det er muligt, skal det også være GOTS-certificeret. Når jeg siger ´hvis det er muligt´, så handler det om, at det ikke er alle fibre, der arbejder med GOTS-certificeringen. Så er der nogle andre certificeringer, vi arbejder med. Men det skal være høj kvalitet uanset hvad. Det skal være bæredygtigt. Og det skal være noget, der efterlader så lille et aftryk på vores klode som overhovedet muligt. Vi vil gerne gøre det nemt at vælge et bæredygtigt luksusgarn, hvor der bliver taget hensyn til både mennesker, dyr og ikke mindst miljøet.”

”Vi har fra begyndelsen besluttet, at vi ikke kommer til at gå på kompromis med kvaliteten. Vi vil ikke springe over, hvor gærdet er lavest. Vi kommer kun til at lave det, der giver os den rigtige mavefornemmelse, og som vi kan stå 100% inde for.”

📷 Krea Deluxe

Håndarbejdet og kreativiteten

”Det er bare sådan noget, der altid har været der. Det handler helt klart om at finde ro. Men samtidig har vi en drivkraft og en uro i kroppen, der betyder, at hvis ikke vi skaber noget, så bliver vi begge meget rastløse. Og det gælder alt fra projekter i haven, i huset, på børneværelset til håndarbejde.”

”Vi fodrer hinanden med inspiration, som vi hele tiden bygger videre på. Tidligere havnede vi tit i nogle små, sjove interne konkurrencer. Men det er dét, der gør, at det er så berigende i dag at arbejde sammen. Vi oplever tit, at 2 + 2 giver 5, fordi vi altid sammen finder løsninger og udvikler produkter, der får en ekstra dimension.”

”Vi er meget kreative inden for alt muligt – det handler ikke alt sammen om håndarbejde, men om alle ting, vi interesserer os for. Hvis vi eksempelvis bliver interesseret i at sylte, så går det helt amok med at sylte. Så skal alt bare syltes, og processen skal fintunes.”

Julen

Samværet

”På vores ældre dage er julen begyndt mest at handle om at samles. Vi bor i hver vores ende af landet: Jeg bor på Sjælland, og resten af familien er spredt rundt i Jylland. Så julen handler om at samles og bare være sammen.”

📷 Krea Deluxe

Traditionerne

”Når vi kommer hjem til vores forældre, hvor vi mødes i juledagene, så starter vi altid med at tælle alle nisserne. Vores mor har ”nisse-tossethed” – hun ELSKER nisser. Og der kommer hele tiden nye til.”

”Der er virkelig noget ro i, at alting er som det plejer at være, når det kommer til julen: Vi spiser det samme, vi spiser på de samme tidspunkter, ser Disneys juleshow, og pynten er placeret på de faste pladser. Der er en ro i traditionerne. Vores jul er meget en ”Hr. og Fru Danmark”-jul. Helt klassisk med juleaften og risalamande og juleslik på bestemte tidspunker og julefrokost dagen efter. Det er totalt traditionelt. Helt som alle andre også gør det med kalkun og flæskesteg. Pia har så godt nok koblet en and på, men det er også dét…”

📷 Krea Deluxe

Julepynten

”Der er en helt særlig hygge og nostalgi i at finde julepynten frem hvert år. Der bliver lagt lag på lag af minder knyttet til julepynten. Og lige pludselig er nogle af dem fra de ældre generationer, som ikke er her længere – og så betyder nogle af juletingene og pynten bare mere, de bliver endnu vigtigere.”

”Vi har altid hygget os med at lave julepynt. Og vi har nok altid lavet så meget af både det og påskepynt, fordi vi har forbundet det meget med hygge og kvalitetstid. Så det var helt naturligt for os lave Hæklet nordisk julepynt. Vi havde faktisk rigtig svært ved at begrænse os, så allerede dengang vidst vi, at der ville komme en bog mere.”

”Vi kommer til at holde meget fast i højtiderne, fordi det simpelthen er så hyggeligt. Vi kan ikke rigtig lade være. Og vi er meget drevet af, hvad vi har lyst til at lave.”

📷 Krea Deluxe

Bøgerne

Hæklet nordisk julepynt afspejler meget, hvor vi var på det tidspunkt. Vi ville gerne prøve noget andet end de klassiske rød-grønne-farver. Og vores indretning bar desuden meget præg af den nordiske stil.”

”Der skete jo noget med os alle sammen under corona. Der var noget, der hev i os tilbage mod det traditionelle og de klassiske julefarver. Dem, der også altid har hængt på juletræet hos vores forældre. Den klassiske hæklede julepynt kan noget særligt med sit udtryk – det bringer bare mere nostalgi frem.”

”Da vi sad og brainstormede idéer til bogen, tænkte vi meget på vores egen jul, da vi var børn. Som børn lavede vi altid julekort, og så købte julemærker, der støttede Julemærkehjemmene.”

Det var altså den nostalgiske stemning og børneminderne, der blev centrale for bogen, og samtidig ville de gerne knytte det endnu tættere på deres egne minder om at købe julemærker. Derfor besluttede vi sammen med Turbine Forlaget, at vi ville donere noget af overskuddet fra Hæklet klassisk julepynt til Julemærkehjemmene. Det hang så godt sammen med de værdier, der ligger bag bogen. Så vi håbede bare på, at der også var andre, der synes, at bogen var god, så vi kunne bidrage med så meget som muligt. Vi ville gerne støtte op om en sag, der betyder meget for os – nemlig at børn skal have det godt.”

”Da vi havde besluttet det og aftalt det med Julemærkehjemmene, fik vi også en følelse af, at bogen fik en dybere betydning. Nu forpligtede det altså. Vi skulle lave en god bog, der kunne sælge godt – for nu var det ikke kun os selv, det handlede om, der var noget mere på spil. Derfor betyder denne bog også bare mere for os end noget andet, vi har lavet.”

Yndlingsopskrifterne

”Pias yndlings er de flettede hjerter og trommerne – som faktisk er ret geniale i forhold til teknik-delen, hun har fundet på der. Min yndlings er tinsoldaten. Den er så sød. Og den lille klokke er jeg også helt fascineret af, den er bare så fin!”

📷 Krea Deluxe

Kan man få for meget hjemmelavet julepynt?

”Det tror jeg ikke rigtigt, er muligt. Nogle ting skal selvfølgelig bare op. Og så har man nogle gange lyst til at gå lidt mere amok. Jeg er også begyndt at gå uden for døren: Jeg hænger julekugler i vores magnoliatræ og binder sløjfer på grenene.”

”Det bliver faktisk lidt vildere for hvert år, også selvom børnenes interesse daler. Men jeg kan mærke, at det faktisk er vigtigt for mig selv at holde fast i de her ting for på den måde at skabe traditionerne for mine børn – så de oplever det samme ved julen, som jeg har gjort. Altså glæden ved, at det altid bare lidt er det samme.”

”Vi havde svoret, at vi ikke skulle lave nisser, for vores mor har simpelthen SÅ mange nisser. Men så voksede de alligevel på os, som vi blev ældre. Og så blevet der lavet et lille sæt nisser, der kom med i Hæklet klassisk julepynt. Og dem er vi faktisk rigtig glade for. Vi troede, vi havde fået nok gennem vores mor. Men når man når de 40+, er man åbenbart moden nok til at kigge på nisser igen.”

”Men INGEN farvede lys. Det er simpelthen forbudt. Ingen blinkende Rudolf og andet kitsch. Det skal være fint og æstetisk, og er det håndlavet, skal det være lavet ordentligt. Medmindre det er ungerne, der har været i gang, selvfølgelig – det skal frem uanset hvad.”

📷 Krea Deluxe

 

Opskrift

Opret et medlemskab her for at få adgang til opskriften.

Er du allerede medlem og ser dette, log da blot ind på din konto og vend tilbage til siden.